Desi majoritatea oamenilor considera ca gândirea pozitivă este utila ca si concept, gandirea negativa si stresul sunt greu de combatut pentru ca se sustin reciproc.
Insa gândire pozitivă este, de asemenea, un termen moale și pufos, ușor de respins. Ea nu are aceeasi greutate cum au alte cuvinte ca: responsabilitate, angajament, apartenenta, scop, etc.
Dar puncte de vedere se pot schimba.
Gandirea negativa si stresul te imbolnavesc?
Daca ai raspuns DA la aceasta intrebare te invit sa citesti mai departe.
Cercetările demonstrează că gândirea pozitivă înseamnă mult mai mult decât fericirea sau optimismul. Si asta pentru ca gândurile pozitive pot crea valoare reală în viața ta. Ele te pot ajuta să-ți construiești abilități concrete care durează cu mult mai mult decât un zâmbet.
Gândirea pozitiva impacteaza asupra muncii, sănătății și vieții tale – asta este deja clar si demonstrat.
Studiiile comparative, aprofundate facute de Barbara Fredrickson – cercetător în psihologie pozitivă la Universitatea din Carolina de Nord – asupra gandirii pozitive, respectiv asupra gandirii negative si stresului, sunt de referinta in acest domeniu si sunt frecvent citate. Ele oferă informații surprinzătoare despre gândirea pozitivă și impactul acesteia asupra abilităților personale.
Acum hai sa vedem ce înseamnă pentru tine descoperirea Barbarei Fredrickson.
Ce fac gândirea negativa si stresul in creierului tău
Hai sa luăm un exemplu…
Să zicem că mergi prin pădure și brusc iti apare in fața un tigru. Când se întâmplă acest lucru, creierul tău înregistrează o emoție negativă – în acest caz, frica. Iar acest sentiment îți programează creierul pentru a face o acțiune specifică. De exemplu, când acel tigru apare – fugi. Nimic nu mai contează. Ești concentrat total pe tigru, pe frica ta și pe modul în care poți scăpa de el.
Cu alte cuvinte, emoțiile negative îți îngustează mintea și îți concentrează gândurile. Poate ca tu poți să te urci într-un copac, sa te ascunzi sau sa iei un băț – dar creierul tău ignoră toate aceste opțiuni, deoarece par irelevante atunci când ai un tigru în fața.
Acesta este un instinct util dacă încerci să îți salvezi viața și dacă dorești sa nu fii rănit. Dar azi chiar nu trebuie să iti faci griji ca te intalnesti cu tigrii în sălbăticie.
Programarea mentala cu care ne nastem: gandirea negativa si stresul
Problema este că creierul tău este încă programat să răspundă la emoții negative în același mod – închizând lumea exterioară și limitând opțiunile existente în jurul tău.
De exemplu, când te confrunți cu cineva, furia și emoția ta te-ar putea consuma până la punctul în care nu te poți gândi la altceva.
Sau, când esti stresat în legătură cu ce ai de făcut, este posibil să iti fie greu să începi, pentru ca esti paralizată, copleșită de cât de mare este lista ta de sarcini.
Sau, dacă te simți rău, dacă nu faci mișcare sau nu mănânci sănătos, tot ce gândești este cât de puțină voință ai, cât de leneșă ești și cum nu ai nicio motivație.
În fiecare caz, creierul tău se închide fata de lumea exterioară și se concentrează pe emoțiile negative ale fricii, furiei și stresului – la fel ca in cazul tigrului. Emoțiile negative îți împiedică creierul să vadă celelalte opțiuni și alegeri care te înconjoară.
Este instinctul tău de supraviețuire.
Poti citi aici continuarea studiului stiintific ca sa afli ce se intampla in creierul tău atunci cand ai ganduri pozitive.
Până atunci – să ai parte de bine!